Főoldal / Buddhizmus

Filozófia, pszichológia vagy vallás?

A buddhizmust abból a szempontból tekinthetjük filozófiának, hogy tanításai teljes és logikus látásmódot adnak, de mégsem tekinthetõ csupán filozófiának. A filozófiák a szavak és gondolatok formális szintjén magyarázzák a dolgokat, míg Buddha tanításai az egyén teljességével dolgoznak. Bár mind a filozófiák, mind a buddhista gyakorlat elvezetnek a gondolkodás világosságához, csak az utóbbi vezet maradandó átalakuláshoz, mert az ad gyakorlatias kulcsot a mindennap tapasztalt külsõ és belsõ eseményekhez.

 

A buddhizmust sokan tekintik egyfajta pszichológiának, mert tanításai képesek megváltoztatni azok gyakorlóit. A különbözõ pszichológia iskolák abban próbálnak segíteni az embereknek, hogy ne legyenek a társadalom terhére, és hogy minél kevesebb személyes problémáik legyenek. Bár mind a pszichológia, mind a buddhizmus képes megváltoztatni az embereket, az utóbbi csak a már (mentálisan) egészségesekhez szól. Azt mondhatnánk, hogy a buddhizmus ott kezdõdik, ahol a pszichológia befejezõdik. A Gyémánt Út Buddhizmus attól a ponttól kezdve válik alkalmazhatóvá, amikor az emberek már stabilak, és amikor a teret már nem ijesztõnek, hanem örömtelinek tapasztalják. Errõl a szintrõl a tanítások határtalan bátorságot, örömöt és szeretetet fejlesztenek ki, melyek a tudat veleszületett gazdagsága.

Ha valaki a tanításokat a mindennapi életében alkalmazza, mély bizalma fog kifejlõdni abban, hogy minden helyzet jelentõségteljessé tehetõ, és fejlõdést hozhat. Ahogy egyre jobban ráébredünk a dolgok feltételektõl függõ természetére, a merev elképzelések széthullanak, és a test, beszéd és tudat tökéletes tulajdonsága természetesen jelennek meg. A gyakorlás végsõ eredménye - a teljes megvilágosodás vagy a Buddhaság állapota - túllépnek a filozófia és pszichológia intellektuális vagy terápiás céljain - ez a fogalmakat túlhaladó tökéletesség állapota.

A logikus látásmódot és a módszerek átformáló erejét ötvözve egy tartós és személyen túli szellemi állapotért, a buddhizmus több mint 2500 éve a tapasztalat vallása.

Все "Восемь бессмертных" ужасы ночного кошмара вновь обступили Вискарру, мешаясь с ужасом, который предстал перед ним наяву.

Нам нельзя терять времени на воспоминания о прошлом, когда будущее так мрачно и неопределенно.

Топот копыт уже раздавался позади хижины.

Если бы Луиза была предоставлена самой себе, это соображение, возможно, ее не остановило бы, но за ней следит отец, у которого "Огородный календарь. 999 советов опытного огородника. Что и когда сажать, поливать, подкармливать" и так уже возникли подозрения.

Погодите, сперва выпью глоток вина.

Да и, кроме того, Снежок был бы гораздо полезнее, оставаясь на плоту и продолжая управлять им.

NyomtatásE-mail