A buddhizmusról

"A buddhizmus nem m√°s, mint eg√©szs√©ges j√≥zan esz√ľnkre hallgatni. Ennek legmeggyŇĎzŇĎbb bizony√≠t√©ka, hogy nem menek√ľl√ľnk az √©let elŇĎl, hanem ir√°ny√≠tjuk azt."

L√°ma Ole Nydahl √©s feles√©ge, Hannah 1969-ben Nep√°lban tal√°lkoztak a 16. Karmap√°val, aki felk√©rte ŇĎket, hogy alap√≠tsanak medit√°ci√≥s k√∂zpontokat a nyugati vil√°gban, biztos√≠ts√°k a tan√≠t√°sok fennmarad√°s√°t √©s tegy√©k azokat hozz√°f√©rhetŇĎv√© az intelligens √©s √∂n√°ll√≥an gondolkod√≥ emberek sz√°m√°ra.

A magyar Gy√©m√°nt √öt Buddhista K√∂z√∂ss√©g a L√°ma Ole Nydahl √°ltal alap√≠tott, a 595 medit√°ci√≥s k√∂zpontb√≥l √°ll√≥ h√°l√≥zat r√©sze, amelynek a 17. Karmapa, T√°je Dordzse a szellemi vezetŇĎje. Ezek a k√∂zpontok nem hierarchikus rendszerben mŇĪk√∂dŇĎ int√©zm√©nyek, hanem olyan bar√°ts√°gon alapul√≥ helyek, ahol az emberek megtanulhatnak medit√°lni, megoszthatj√°k tapasztalataikat, egy√ľtt fejlŇĎdhetnek √©s akt√≠van r√©szt vehetnek a k√∂z√∂ss√©g munk√°j√°ban.

Magyarorsz√°g szinte minden nagyv√°ros√°ban tal√°lhat√≥ buddhista k√∂zpont, amelyekrŇĎl a ‚Äěmedit√°ci√≥s k√∂zpontok‚ÄĚ men√ľpont alatt tal√°lhat√≥ tov√°bbi inform√°ci√≥. A h√©tk√∂znap est√©nk√©nt vezetett medit√°ci√≥k nyilv√°nosak √©s ingyenesek, az √ļjonnan √©rkezŇĎk sz√°m√°ra pedig k√©szs√©ggel adunk magyar√°zatot √©s inform√°ci√≥t. K√∂zpontjainkat t√∂bbsz√∂r l√°togatj√°k buddhista tan√≠t√≥k kisebb h√©tv√©gi kurzusok keret√©ben. L√°ma Ole Nydahl √©vente k√©tszer tart nyilv√°nos elŇĎad√°st Budapesten, nyaranta pedig Becsk√©n, a vid√©ki elvonul√°si k√∂zpontunkban vezet kurzust.

L√°ma Ole a medit√°ci√≥s k√∂zpontok megalap√≠t√°s√°val, tan√≠t√≥k kinevez√©s√©vel saj√°t l√°bra √°ll√≠totta azokat a csoportokat, ahov√° a trad√≠ci√≥khoz kev√©sb√© k√∂tŇĎdŇĎ, gyakorlatias gondolkod√°s√ļ emberek kapcsol√≥dhatnak. Ole √∂n√°ll√≥s√°gra √∂szt√∂nzi tan√≠tv√°nyait, hogy a tan√≠t√°sokat a h√©tk√∂znapokban is haszn√°lhassuk

A budapesti k√∂zpont jelenleg a nyugati vil√°g legnagyobbja. Nemzetk√∂zi √©s orsz√°gos csom√≥pont, √©s egyben a fŇĎv√°ros medit√°ci√≥s k√∂zpontja is.

A v√°rosi centrumaink a mindennapokban seg√≠tenek a tudat nyitott gazdags√°g√°t felismerni. Becsk√©n, t√°vol a v√°rosi √©let zaj√°t√≥l, az elvonul√°si k√∂zpont lehetŇĎv√© teszi a medit√°ci√≥s tapasztalatok elm√©ly√≠t√©s√©t.

Legfontosabb feladatunk, lehetŇĎs√©get biztos√≠tani a k√∂zvetlen tal√°lkoz√°sra a tan√≠t√°sokkal, a gyakorlatokkal √©s az √©lŇĎ tapasztalatokkal rendelkezŇĎ tan√≠t√≥kkal. Sz√°mos ter√ľleten nyitunk a kult√ļra, az oktat√°s √©s a mŇĪv√©szetek fel√©.

Mindezek √∂r√∂mteli erŇĎfesz√≠t√©st ig√©nyel, ami √©rettebb√© teszi a r√©sztvevŇĎket, √©s megalapozza a m√©ly emberi kapcsolatokat.

 

" A legfŇĎbb √∂sszetart√≥ erŇĎ a bar√°ts√°gunk, √©s Buddha tan√≠t√°sainak idŇĎtlen b√∂lcsess√©ge!"

/L√°ma Ole Nydahl/

Nyomtat√°sE-mail