Főoldal / Buddhizmus / Tanítók

Tanítók

17. Karmapa


17KarmapaA Karmapa szó azt jelenti: "a cselekvés embere", a karma mestere. Az Együttérzés Bodhiszattvájának megjelenése. Karmapa - akinek megjelenését Sakjamuni Buddha és Guru Rinpocse is megjósolta - minden Buddha aktivitását testesíti meg. Karmapa volt Tibet első tudatosan inkarnálódott lámája (tulku), a XII. század óta a tibeti buddhizmus Karma Kagyü iskolájának vezetője.Ő testesíti meg az egész átadást és annak szellemi erejét.

Megvilágosodott lény, aki feladta a különálló egóban való hitet. Saját döntése alapján kerül vissza ebbe a világba, hogy minden lény javára folytassa tevékenységét, annak ellenére, hogy a megvilágosodás pillanata megszabadít minket azoktól a hajtóerőktől, amelyek a következõ újraszületéshez vezetnek. Jelenlegi inkarnációja a 17. Karmapa, Trinli Táje Dordzse.

   

Samar Rinpocse

ShamarpaA Samarpa megnevezés jelentése "a vörös korona viselője". Megjelenése beteljesítette Sakjamuni Buddha jóslatát egy "rubinvörös koronát viselő nagy bodhiszattváról, aki sokakat vezet majd ki a körforgásszerű létezés kényszeréből."

Inkarnációs vonala a XIII. században kezdődött, amikor a harmadik Karmapa a fő tanítványát, Kedrup Drakpa Szenge-t megajándékozta egy vörös koronával, mely az ő fekete koronájának pontos mása volt. A koronák színe nem két külön vonalat jelképez, hanem a Karmapa és a Samarpa közelségét fejezi ki.

A Samarpák feladata a Karma Kagyü vonal vezetése két Karmapa inkarnáció közti időszakban. Nemegyszer ők találták meg és ismerték fel az új Karmapát. A Határtalan Fény Buddhája (Amitába) megtestesülésének tartják.

   

Lopön Csecsu Rinpocse

 

ltsechu2_imagelargeCsecsu Rinpocse 1918-ban született Bhutánban. Még kisfiú volt, amikor Bhután legnagyobb kolostorában, Punaka Dzongban szerzetesnek állt. Tizenhárom évesen elhagyta Bhutánt és Drukpa Rinpocse Serab Dordzse Lámával - aki a nagybátyja és egyben tanítója is volt - Nepálban folytatta tanulmányait és meditációs gyakorlatait. Itt - a széles körű képzés mellett - a legszigorúbb körülmények között meditált olyan barlangokban és helyeken, ahol korábban Milarépa gyakorolt,vagy amelyeket Guru Rinpocse megáldott.

Több éven át hol Bhutánban, hol Nepálban tanult és gyakorolt, rengeteg időt töltve elvonulásban. Zarándok utakon bejárta Tibet számos fontos kolostorát. 1944-ben Bhumtangban találkozott a 16. Karmapával, akit az egyik legfontosabb tanítójának tartott. Tőle kapta meg a Kagyü vonal tanításait és átadásait.

   

Serab Gyalcen Rinpcse

 

SherabGyalcenRSerab Gyalcen Rinpocse Nepálban és Európa-szerte is elismert buddhista tanító, eddig harminc sztúpát épített Nepálban, valamint Franciaországban. Magyarországon 2006 és 2007-ben több nagyszabású beavatást adott Budapesten és Becskén.

Serab Gyalcen Rinpocse 1950-ben, Nepálban született. Fiatalon lett szerzetes a 16. Karmapa egyik kolostorában, Rumtekben. Itt a Karmapától és más nagyszerű szellemi tanítóktól részesült széleskörű képzésben. Legfőbb gyakorlata a megvilágosodott szereteten való meditáció. Maniva-ként tartják számon, ami azt jelenti, hogy milliárdnyi, az együttérzéshez kapcsoló OM MANI PEME HUNG mantrát mondott el.

Beavatásai és tanításai során sok ezer gyakorlót is ösztönzött az együttérzés és bölcsesség kifejlesztésre. A Rinpocse tanítási stílusa mély és személyhez szóló.

   

Láma Ole Nydahl


ole2Láma Ole Nydahl egyike azon kevés nyugatiaknak, akik a tibeti buddhista hagyomány teljes jogú lámái és meditációs tanítói. 1969 decemberében feleségével, Hannah-val a 16. Karmapa - a század egyik legnagyobb jógija és a tibeti buddhizmus Kagyü hagyományának vezetője - első nyugati tanítványai lettek.

Karmapa nagy hatással volt életükre. Megkérte Hannah-t és Olét, hogy hozzák el a buddhizmust Nyugatra. Az elmúlt 40 évben megállás nélkül utaztak, tanítottak és meditációs központokat hoztak létre a világ számos országában.


„Egyszerű a receptem: mutasd meg az embereknek annak szükségét, hogy találni kell valamit, ami kivezeti őket a betegségből, az öregségből és a halálból, engedd őket bepillantani az életörömödbe. Mondd meg az embereknek, hogy a tudat olyan, mint a tér: nyílt, tiszta és határtalan; beszélj az útról és a célról is.”

Ajánlott olvasmány: Láma Ole Nydahl – Első lépés a Gyémánt Úton
(Jaffa Kiadó, 2009), Minden határon túl

   

Hannah Nydahl

 

Hannah

Hannah a tibeti buddhista filozófia elismert és keresett fordítója és tolmácsolója volt. Ő és férje, Láma Ole Nydahl tevékenysége révén terjedhetett el a Gyémánt Út buddhizmus nyugaton.

A delhi Karmapa Nemzetközi Buddhista Intézetben oktató lámáknak tolmácsolt, klasszikus buddhista tanításokat fordított, és nagyban hozzájárult, hogy ezek ott a nyugati diákok számára is elérhetőek legyenek. Emellett magas szintű rinpocsék nyugati utazásait szervezte, és igazi összekötő kapocs volt a tibeti és a nyugati kultúra között.

Bölcsessége és mindenre kiterjedő figyelmessége tökéletesen kiegészítette Láma Ole Nydahl aktivitását a Gyémánt Út-centrumok alapítása és szellemi vezetése során világszerte.