Főoldal / Központok / Magyarországi központok / Pécs

Pécs

csoportkp_yoda_nlklA centrum rövid története

A pécsi közösség 1994-ben alakult egy fiatal pár kezdeményezésére. Először Dietrich Rowek buddhista utazótanító tartott előadást a városban, az egyetem kollégiumában. Ennek hatására egy 4-5 fős komlói baráti társaság kezdett el járni a heti két meditációra a pár lakótelepi lakásába. Lassan híre ment a városban is, hogy létezik egy buddhista centrum, így egyre többen kezdtek el érdeklődni, mely különösen 1995 nyara után erősödött fel, amikor Láma Ole Nydahl előadást tartott Pécsett. A láma ekkor a pécsi csoportot hivatalosan is elismerte, és a “Buddha aktivitás óceánja” nevet adta nekünk.

Ekkoriban rendszeresen hívtunk meg utazótanítókat és az érdeklődés egy-egy előadás után jelentősen megnőtt. A lakószoba-gompában olykor 25-30 fő is meditált egyszerre és akadt, akinek már csak az előszobában jutott hely.1998 jelentős változást hozott csoportunk életében. Olyan szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy önálló helyre költözhetett a centrum.

Egyik barátunk rendelkezésünkre bocsátotta egy kis tettyei ház felső szintjét (gompa, kisszoba, étkező, konyha, fürdő). A helyhiány problémája, és az, hogy bárkinek a magánéletét zavarnánk, egy csapásra megoldódott. A földszinten lévő kis önálló lakásba albérlőként először egy család, majd egy aktív gyakorló barátunk is beköltözhetett. Az alsó szint jelenleg az egyik szanga-tagunk kézműves műhelye. Láma Ole 1999-es látogatása óta megnőtt az igény arra, hogy gyakrabban találkozzunk.Most a hét minden napján van közös meditáció, havonta egyszer pedig Ngöndro hétvégét szervezünk.

Havi rendszerességgel látunk vendégül hazai és külföldi utazótanítókat. Emellett lehetőség van egyéni gyakorlásra, illetve buddhista előadások hang- és videofilm-anyagainak meghallgatására és megtekintésére. Centrumunkban működik könyvtár, ahol a buddhizmussal kapcsolatos könyveket, újságokat lehet kölcsönözni és dharma-shop, ahol ezeket meg is lehet vásárolni. Van “házi” büfénk és gyakran összejövünk jó hangulatú közös étkezésekre. Rendszeresen járunk külföldi buddhista kurzusokra, emiatt hetente kétszer angol órát tartunk szanga-tagjainknak, kezdőknek és haladóknak is.Centrumunk több Gyémánt Út csoporttal is szoros kapcsolatot tart fent. Programjainkat a közeli centrumokkal (Szekszárd, Kaposvár, Paks, Mohács) együtt alakítjuk ki és Becskén az országos kurzus- és elvonulási hely munkálataiban is aktívan részt veszünk.

Meditációs központ címe:

H-7625 Pécs

Aradi Vértanúk útja 28/1

Kapcsolat:

Infó: Zöldvölgyi Janka,  

+36 20 346 5508

Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Állandó programok, nyilvános meditációk

Hétfő        19.00 óra  16. Karmapa (nyilvános meditáció)

Kedd        19.00 óra  16. Karmapa (nyilvános meditáció)

Szerda     19.00 óra  16. Karmapa (nyilvános meditáció)

Csütörtök 19.00 óra  16. Karmapa (nyilvános meditáció)

Péntek     19.00 óra  16. Karmapa (nyilvános meditáció)

 

 

NyomtatásE-mail