Főoldal / Megvilágosodás-sztúpa

A becskei Megvilágosodás-sztúpa

becske_sztupa_01

A buddhista tanítások szerint nyolc fő sztúpaforma létezik. Mindegyik egy-egy fontos eseményt ábrázol Buddha életéből. A kilenc méter magas becskei sztúpa Buddha 35 éves korában elért megvilágosodását jelképezi. Eredetileg Hamburgban épült volna, de 2008 nyarán váratlan hírek érkeztek Németországból: a tervezett és már előkészített építkezést elhalasztották. Láma Ole Nydahl kérését , hogy a Megvilágosodás-sztúpa Becskén épüljön fel, a neves nepáli buddhista tanító, Serab Gyalcen rinpocse is támogatta.

Kilenc hét állt a magyar buddhista közösség rendelkezésére, hogy folytassa és befejezze a németek által elkezdett munkát.

Sztúpa csak elegendő tapasztalattal és tudással rendelkező buddhista mester vezetésével építhető. A Gyémánt Út Buddhista Közösség Serab Gyalcen rinpocse irányításával és segítségével építette fel a becskei sztúpát. A rinpocse, aki több nepáli elvonulási központ és kolostor vezetője, addig harminc sztúpát épített Nepálban, valamint Franciaországban. Magyarországon 2006-2007-ben több nagyszabású beavatást adott Budapesten és Becskén.

becske_sztupa_03Magyar, német és más nemzetiségű buddhista gyakorlók nagyszerű munkája eredményeként a sztúpa elkészült, és 2008 szeptemberében Serab Gyalcen rinpocse és Láma Ole Nydahl felavatta azt több ezer buddhista gyakorló jelenlétében.

A sztúpát világnézetre és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül bárki meglátogathatja, és megtapasztalhatja annak erőteljes hatását; a sztúpák emlékeztetnek minket a személyes fejlődés lehetőségére, amely során kibontakozik saját belső tökéletességünk, az összes csodálatos tulajdonság és képesség, ami bennünk rejlik, és amivel a mások és a saját magunk hasznára válhatunk.

Becske egy majdnem 600 fő lakosú kisközség Budapesttől 75 kilométerre, Nógrád megyében. Gyönyörű környezetben, a Cserhát hegységben, a Galga-patak völgyében fekszik.


» Becskei Elvonulási és Meditációs Központ  oldala

» A sztúpákról

» A Becskei elvonulási és meditációs központról 

 Becske település honlapja: http://www.szeporszag.hu/Becske.telepules

NyomtatásE-mail