Főoldal / Megvilágosodás-sztúpa / A sztúpákról

A sztúpákról

sztupa_02

Ázsiában több ezer éves buddhista hagyomány a sztúpaépítés, és mára Európa számos országában is találkozhatunk ezzel a szakrális jellegű építménnyel, mint például Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, Svájcban, Spanyolországban, Görögországban és Magyarországon. A sztúpa nem csak különleges építészeti szépségével vonzza a látogatókat: élő ereje áthatja és lenyugtatja az embert és a tájat; harmóniát és fejlődést hoz, gazdagságot teremt és védelmezi a környezetét.

A sztúpa (tibetiül: csörten) a teljesen kibontakozott, minden lényben ott rejlő tapasztaló tudat és a világegyetem tökéletes összhangjának a szimbóluma. A buddhista gyakorlók számára azt szimbolizálja, hogy a tudat tökéletes, igaz természete – a félelemnélküliség, a spontán öröm és az aktív együttérzés –, amelyet a megvilágosodott tanító, Buddha két és fél évezrede felismert, mindenkiben ott rejlik, és mindenki számára elérhető. Békét és szeretetet teremt, amit szinte minden vallás a legfőbb értéknek tekint. Külső formája a meditációs tartásban ülő Buddhát jelképezi, az alapjától a tetejéig a megvilágosodás felé tett lépéseket – a buddhista utat – jeleníti meg. Belsejében relikviák, buddhista szövegek és agyag- vagy gipszszobrok találhatóak.

A sztúpák számtalan módon hatnak ránk. Már az is pozitív változást idézhet elő bennünk, ha csupán meglátunk egyet: aktivizálja tudatunk képességeit, a bennünk rejlő megvilágosodott tulajdonságokat.

A sztúpa közelébe érve egyszerűen csak élvezhetjük a jelenlétét, meditálhatunk mellette vagy körbejárhatjuk a hagyománynak megfelelően, az óra járásával megegyező irányban.

Még akkor is, ha különösebb cél nélkül, látogatóként érkezünk egy sztúpához, váratlanul megtapasztalhatjuk a tudatosság tiszta pillanatait. A sztúpák megmutatják minden egyetemes érték harmóniáját és tökéletességét, egyben arra inspirálnak, hogy fejlődjünk, és kifejlesszük a tudat határtalan képességeit.

sztupa_01

„Egy sztúpa az egész világ javát szolgálja. A szél elviszi áldását minden lénynek és rengeteg negativitástól szabadít meg. Aki sztúpát emel a buddhista tanítások és Buddha tiszteletére, biztosan eléri a megvilágosodást. Nagy érdem részt venni az építésében – aki ezt teszi, az a bölcsesség magvait ülteti el a tudatában."

Lopön Csecsu rinpocse
 

» A becskei Megvilágosodás-sztúpa

» Becskei elvonulási és meditációs központ 

 

В эти исполненные мужества мгновения его последней битвы и гибели оказался забыт и заброшен маленький клочок "ипотечное кредитование росбанк" голубого одеялка, втоптанный в пыль Увенды.

Был очень зол на эту лошадь и решил положить конец ее фокусам.

крикнул он, стараясь удержать танк на прямой.

Мы всего-навсего переедем на них через границу, и "Школьный этимологический словарь русского языка" почти сразу же окажемся на месте съемок.

На четвертый день он грозно потребовал ответа и заявил, что Артур сумасшедший, раз хочет застрелить его из водяного пистолета.

Захлебываясь, я вылакал ее и показал, что хочу еще.

NyomtatásE-mail