Főoldal / 1% - Támogatás / Egyéb támogatások

Budapesti Meditációs Központ

Budapest_head

A VII. kerületi Rózsák terén találta meg végleges helyét a Gyémánt Út Buddhista Közösség budapesti meditációs központja 2001-ben egy volt sörgyári épületben, nem messze a Keleti pályaudvartól.
(Rózsák tere 4-5.)

A hely már megvételekor is óriási volt, másfél óra kellett a bejárásához. Nehéz volt elképzelni, hogyan fogunk „belakni”, birtokba venni egy ekkora épületet, hogyan fog megtelni minden este meditálókkal, érdeklődőkkel. Pár év elteltével mindez meg is történt. A romos épületet és a műemlék-védelem alatt álló homlokzatot komoly beruházásokkal sikerült felújítanunk az elmúlt években. Többek között kialakítottunk egy modern meditációs termet - azaz gompát, egy kávézót, egy színvonalas dharma-shopot könyvtárral és egy testedzésre alkalmas tornatermet. Van egy külső étterem is az épület sarkában, a Babar Lounge bar, mely talán többeknek is ismerős.

Az évek során fokozatosan bentlakókkal és folyamatos élettel telt meg a központ, egyre több lakást alakítottunk ki és újítottunk fel a régi épületrészekben.

Mi vonzza az idelátogatókat? Az, hogy sokféle módon lehet kapcsolódni hozzánk.

Sokan maradandó értékeket keresnek és szeretnének többet megtudni tudatukról. „Fő termékünkhöz”, a buddhista tanításokhoz a következő módon biztosítunk hozzáférést:

A centrum mindenki számára nyitva áll minden nap este 6 és 9 között, bármilyen kérdésre szívesen választ adunk egy tea mellett.

Minden este 7-től félórás vezetett meditációt tartunk, hétfő esténként pedig nyilvános tanításon vehetnek részt az érdeklődők, ahol alapvető tudnivalókat hallhatnak a buddhizmusról. (Mindkettő ingyenes.)

gompa

Könyvtárunkból mindenféle buddhista irodalom kölcsönözhető, shopunkban pedig szobrok, tankák (tibeti tekercsképek), és a buddhizmushoz kapcsolódó más eszközök - malák (meditációs füzérek) vagy gaók (ereklyetartó medálok) vásárolhatók. Azok számára, akik már egy kicsit beleszimatoltak a levegőbe nálunk, újabb lehetőségek nyílnak meg a kapcsolódásra. Közösségünk az önkéntes, szabadidőben végzett munkán és a meritokrácia („érdem-demokrácia”) szerinti döntéshozatalon alapul. Vagyis aki itt dolgozik, annak beleszólása, döntésjoga is van.

Ez nyilvánvalóan egy fantasztikus közösség összekovácsolódását is eredményezi. Centrumunkba mindenféle foglalkozású, fiatalos, életvidám, általában a 18-60 év közötti érdeklődők járnak, ez is bizonyítja, hogy mindenki tud hozzánk kapcsolódni.

Ezen kívül kiállításokat (pl. a 2009. decemberi BuddhaFeszt), hazai meditációs kurzusokat szervezünk, farsangi és egyéb bulikat tartunk. Közösen járunk hasonló külföldi rendezvényekre, közös meditációs hétvégéket szervezünk, s látogatjuk a többi hazai és erdélyi meditációs központokat is.

Melyek az elkövetkezendő évek kihívásai? Természetesen vannak terveink a további fejlődésre. A társadalom közepében élve ismertetjük a Gyémánt Út buddhizmus tanításait - ahol erre igény van. Ezekre szerencsére ma már sok önálló, kritikus gondolkodású ember felfigyel.

Mindehhez megfelelő, magas színvonalú feltételeket is biztosítanunk kell. Mivel meditációs központunk közösségi tereit kinőttük, így 2010-ben olyan kétéves beruházásba kezdünk, amely elképzeléseink szerint a VII. kerület gyöngyszemévé változtatja majd ezt a helyet.

Terveink szerint modern, különleges megoldásokkal tarkított új épületrészt emelünk a központi épület helyére, a Huszár utcai Rózsák tere felőli védett szárny megtartása mellett. Az átépítés végeztével közpuntunkban helyet kapna egy 450(!) nm-es meditációs terem, nagyobb közösségi tér, dharma-shop és könyvtár, persze további kiegészítő helyiségek.

Finanszírozása a személyi jövedelemadók egyházi 1%-ának felajánlásából befolyt, több év alatt összegyűjtött támogatásból történik majd.

A Láma Ole Nydahl által világszerte alapított 650 Gyémánt Út buddhista központ közül a budapesti a legnagyobb városi központ. Ennek megfelelően ez egyfajta közép-kelet európai és balkáni nemzetközi meditációs központ feladatait is teljesíti, támogatva az erdélyi, kárpát-aljai, határmenti szlovák, szerb és bolgár centrumokat is. Vagyis aki ide betoppan, nemzetközi pezsgéssel is találkozhat.

Várunk mindenkit, hogy velünk együtt meditáljon és kedve, nyitottsága szerint megismerje a Gyémánt Út buddhizmust, bennünket, tevékenységünket.

NyomtatásE-mail